ДАНИЕЛА УЗУНОВА: СМЯТАМ СЕБЕ СИ ЗА МЕЧТАТЕЛ В ЦИФРИПредишна статия
УСПЕШНА 2016 ГОДИНА ЗА ЗАГОРКА, КОЯТО Е ИЗБРАНА И ЗА НАЙ-ЗЕЛЕНА И ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ В БЪРЗООБОРОТНИЯ СЕКТОР**Следваща статия
Горещи новини

18/06/18

САЩ СПИРАТ ЧУЖДЕСТРАННАТА ПОМОЩ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
USAID

Американското списание Foreign Policy разполага с проект за бюджетните изменения за 2018 г. на Агенция за международно развитие USAID – главния диригент на американската "мека сила", основният донор на Вашингтон за чуждестранните правителства и неправителствени фондове. Бюджетът на USAID ще бъде намален с една трета, а две трети от офисите на агенцията ще бъдат затворени.

Резкото съкращение беше анансирано още през март. "Ние ще предложим проект за намаляване на чуждестранната помощ. Нашето послание е просто: По-малко пари за харчене в чужбина – това означава повече пари за харчене тук", – е посочил в предаване по Fox News началникът на административно-бюджетното управление на Белия дом Мик Малвани.

В същото време администрацията на Доналд Тръмп обяви намерението си да намали с 50%, финансирането на програми на ООН. Амбициозното фискално преструктуриране на Тръмп е необходимо, за да се увеличи бюджета за отбрана на 54 милиарда долара, т.е. да замени "меката сила" с "твърда".

Кой ще пострада най-много, без американски пари?

Очаква се общо бюджетните съкращения да бъдат намалени с около пет милиарда долара – от почти 17 милиарда на 12.

Предвижда се на 100% без американска помощ да останат Бразилия, Еквадор, Ямайка, Парагвай, Венецуела, Куба.

Разходите за Европа и Евразия Тръмп планира да намали с повече от половина – от 853 милиона на 363. Напълно без помощ ще останат Полша, Азербайджан и Беларус. С 41% ще се намали помощта за Грузия, с 47% – за Молдова, а с 69% – за Украйна.

Въпреки това, съдбата на съкращенията, засега е все още не ясна – с предложенията на администрацията на Тръмп може да не се съгласи конгреса. Влиятелният сенатор- републиканец Линзи Грем е нарекъл промените "мъртви".  Греъм е уверен, че Парламентът няма да подкрепи президента.

Така че когато не може да се използват оръжия – "твърда сила", – тогава е възможно да се използва "мека". И се прилага ефективно.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930