ДЪРЖАВИТЕ В ЕС С ПОДВЕЖДАЩИ ПОСЛАНИЯ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИПредишна статия
НЕПОКАЗВАНИ КАРТИНИ НА АКАД. СВЕТЛИН РУСЕВ В ИЗЛОЖБАТА Следваща статия
Горещи новини
  • Майкъл Кейн ще се снима в нов филм за „Оливър Туист”Сър Майкъл Кейн – една от живите легенди на британското кино и двукратен носител на "Оскар", ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист", съобщи Контактмюзик. Почитателите на [...]
  • Още за футболното хулиганство, Англия и България Текстът е препечатан от сайта "ТерминалНО". До днес, когато и където по света се спомене терминът "футболно хулиганство", първата страна, с която той се асоциира, безспорно е Великобритания.В това няма [...]
  • Открит е Античният театър в ПловдивАнтичният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив. Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – [...]

18/10/19

РЕН ЖЪНГФЕЙ - ОСНОВАТЕЛЯТ НА HUAWEI, В РАЗГОВОР С МЕДИИ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Ren Jenfei_Huawei CEO

От дадената на 21 май пресконференция с основателя на Huawei Рен Жънгфей, става ясно, че тoй залага изключително много на науката и културата за всичко. Споменава и малко известния факт откъде всъщност тръгва 5G:

Въпрос: Споменахте, че производството на чипове изисква не само пари, а още физици и математици. Както Huawei като компания, така и лично вие неведнъж сте говорили за образованието и изследванията, и знаем, че компанията отделя много внимание на това. Какви точно действия предприемате в тази насока. Как това ще подпомогне развитието на Huawei в бъдеще?
Рен: Разполагаме с 26 научноизследователски центъра по целия свят. В момента на работа при нас са над 700 математици, 800 физици и 120 химици. Разполагаме с Институт за стратегически изследвания, който осигурява финансиране на много известни учени в реномирани университети по целия свят. Не очакваме тези инвестиции да ни бъдат върнати. Начинът, по който спонсорираме тези изследвания, е подобен на начина, описан в американския акт „Bayh-Doyle”. Университетите са тези, които извличат дивидентите от тези инвестиции. По този начин ще имаме възможността да работим с повече учени от множество сфери, намиращи се на различни етапи в своите изследвания.
5G технологиите вече са широко възприети като важна част от бъдещото развитие на човечеството. Малко хора са наясно, че те са базирани на математически алгоритъм, написан от турския професор Ердал Арикан преди повече от десетилетие. Попаднахме на този алгоритъм два месеца след публикуването му. Тогава поставихме началото на по-задълбочени изследвания и анализи, след което кандидатствахме за патенти. Хиляди служители на Huawei взеха участие в тези изследвания. Отне ни десетилетие да преобразуваме математическия алгоритъм в технологични разработки. Ние разполагаме с най-многото и най-висококачествените 5G патенти в света – общо над 27% от тях са на Huawei.
Професор Арикан не е служител на Huawei, но ние спонсорираме лабораторията му, така че той да има възможност да обучава повече докторанти, на които също оказваме подкрепа. Също така спонсорираме и университетски професор в Япония. Преди време той обучаваше 4-ма докторанти, които по-късно станах служители на Huawei, но продължиха да работят в неговия офис. След това той взе при себе си още 4-ма докторанти, които да работят за него, като всичките 8 работеха в неговата лаборатория по едно и също време. Всички открития, които направят, принадлежат на тях, а не на нас. Ако пожелаем да използваме техните открития, им плащаме подобаващо за това. Както казах, подходът е сходен с американския акт “Bayh-Doyle”. Използваме този подход, за да работим с повече учени.
Миналата седмица организирахме глобална научна конференция, на която аз присъствах непряко чрез видеовръзка. Няколко брилянтни млади учени, всичките носители на докторска титла, присъстваха на конференцията и представиха новите си технологии пред мен и моите колеги. Обясниха ми подробно какво ще означават тези открития за обществото ни през следващите години и бях впечатлен. Често осъществяваме подобна комуникация по целия свят. Това от една страна позволява на нас да усвояваме нови идеи, а от друга – на младите учени да разберат по-добре изискванията и стандартите в нашата компания.
Когато стане дума за привличането на млади таланти, западните компании имат по-развито око за таланта, отколкото ние. Те привличат младите хора още като стажанти и по време на този стаж им осигуряват корпоративно обучение. Това е различно от обичайния модел, който е наложен в Китай.
В момента имаме по-големи възможности да се състезаваме със САЩ по отношение на набирането на кадри, но все още изоставаме от гледна точка на привличането на изтъкнати млади таланти. Предлагаме работа на перспективни студенти още във втори курс на тяхното академично обучение. Студентите от университети в Новосибирск например са шампиони или вицешампиони на най-престижните международни турнири по програмиране през последните 6 години. Google им предлага 5 или 6 пъти по-високи от нормалните заплати, за да работят за него. От тази година сме готови да предлагаме по-високи заплати от Google, за да привличаме тези хора да работят в нашите изследователски центрове в Русия. Влизаме с пълна сила в надпреварата за млади таланти.
Не изискваме учените задължително да са успешни. Неуспехите също са част от прогреса. Това ни позволява непрестанно да вървим напред.

Въпрос: HiSilicon – помощната компания за чипове на Huawei, е създадена през 2004 година. След толкова многогодишни усилия, вие можете да произвеждате чипове за различни цели. Какъв беше първоначалният ви план за чиповете? Как решихте вие или Huawei да създавате свои собствени чипове?
Рен: „В този процес ние пожертвахме много – грижехме се по-малко за себе си, за нашите семейства, ососбено за нашите родители. Ние сме това, което сме, защото целта ни бе да стигнем до върха. Сега с гордост можем да кажем каква е нашата цел: да бъдем глобален лидер. Искаме да сме No1 в света. В миналото не позволявахме на нашите служители да го казват на глас, защото смятахме, че това може да доведе до конфликти със САЩ.
В началото на 2000 г., обмисляхме дали е възможно за Huawei да си нахлупи една „американска каубойска шапка“. Решихме да продадем Huawei на американска компания за 10 млрд. щ.д. Сключихме договор и всички съответни процедури бяха приключени. Оставаше само одобрение от Бодра на директорите на американската компания. Докато го чакахме, преговарящият екип, включително и аз, бяхме на плажа с флорални дрехи и играехме пинг-понг.
Междувременно, въпросният Борд на директорите беше сменен. Новият му председател бе в известена степен недалновиден и отхвърли сделката за придобиване. Ако сделката се беше осъществила, щяхме да си имаме тази американска каубойска шапка и да щурмуваме света. След като сделката се провали, нашите ръководители трябваше да решат дали да опитват да продадат Huawei на някой друг. Всички по-млади ръководители единодушно казаха „не“. Не можех да споря с тях, затова отговорих: „Ще ни се наложи да се конфронтираме със САЩ, когато наближим върха. Трябва да сме подготвени“. Оттогава мислим и какво би се случило, когато се срещнем със САЩ на върха и се готвим за този момент. Въпреки това, накрая ще си стиснем ръцете, защото искаме да работим заедно с тях и заедно да допринесем за благото на цялото общество. „
По-късно журналистите засягат личния удар, който Рен Жънгфей понася с ареста на дъщеря му Мън Ванчжоу в Канада по исканена САЩ в края на 2018 – 18 години след прогнозата му за пряка конфронтация.
Рен: „Предвиждах, че нещо подобно ще се случи, но след две години, когато приключи делото ни със САЩ в съда. Бяхме сигурни, че те ще предприемат действия срещу нас независимо от изхода му, но не и преди него. Мислехме, че имаме около две години, за да се подготвим. Но арестът на Мън Ванчжоу взриви всичко. „
……
„Може би знаете, че ние работихме по време на последния Пролетен фестивал (голям празник в Китай, отбелязващ тяхната Нова година, когато за около две седмици принципно никой не работи – бел. пр.), и аз посетих служителите ни, които работеха по време на ваканцията. Само в Китай, 5000 души обслужващ персонал, като охранители, чистачи и работници в столовата, оставаха да служат на нашите "бойци". Платихме заплати няколко пъти по-високи от нормалните. Платихме двойно за храната от доставчици и допълнително за обслужването. Много от нашите служители дори не се прибираха вкъщи по време на Фестивала. За да се спести време за работа, те си направиха импровизирани легла на пода, за традиционната следобедна дрямка. По време на майските празници много от служителите ни също избраха да останат на работа.“

Въпросите са зададени от представители на китайски медии по време на пресконференция на 21 май 2019 година.
***

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031