НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЗАЯВКИ ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ТЪРСАЧКАТА НА GOOGLE ЗА 2017 ГОДИНАПредишна статия
ПЕНТАГОНЪТ ПУБЛИКУВА ВИДЕО ЗА ПРИХВАЩАНЕТО НА НЛОСледваща статия
Горещи новини
  • Откъс от "Причините да останеш жив" на Мат Хейг В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Причините да останеш жив", с автор Мат Хейг, предоставен от Издателство "Локус"."Причините да останеш жив" от Мат Хейг - един успешен писател говори [...]
  • Продължава втората кандидатстудентска сесия на СУС устен изпит по журналистика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство", музикален инструмент или пеене, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн" продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. [...]
  • Все повече сигнали за заблуждаващи намаления в интернетВ Комисията за защита на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите от граждани, които не получават обещаните отстъпки при пазаруване през интернет, съобщи председателят Димитър Маргаритовпо ТВ СКАТ. "Потребителите подават сигнал към нас, [...]

23/06/18

РАЗРАБОТЧИКЪТ НА ЯДРЕНАТА СТРАТЕГИЯ НА САЩ КАЗА, КАК ЩЕ ЗАГИНЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
1487286657

Американският военен анализатор Даниел Елсберг в новата си книга „The Doomsday Machine: Изповедта на ядрения стратег” говори за възможните причини за Трета световна война и нейните последици. Рецензията на книгата е публикувана от San Francisco Chronicle.

Един мащабен конфликт може да предизвика провал или пробив в електрониката, фалшиво съобщение в медиите или необмислена заповед, смята експертът. Например, фалшивата новина за терористичната атака във Вашингтон или Москва ще бъде достатъчно основание за ядрена конфронтация, е убеден той.

В същото време Елсберг подчертава, че водещите военни държави имат много по-разрушителен потенциал, отколкото е необходимо. Според него, ако само в рамките на няколко дни се състои мащабен ядрен конфликт, то това ще унищожи милиони хора и ще доведе до смъртта на човечеството.

Опасенията на експерта също предизвиква и отношението на американското ръководство към оръжия за масово унищожение (ОМП). „Ние сме единствената държава в света, която вярва, че е спечелила война благодарение на ОМП, запалителни и атомни бомби”, пише Елсберг за Съединените щати. „Ние сме единствените, които вярват, че всичко това е оправдано. А такова отношение към оръжията е много опасно”, смята той.

В края на книгата Елсберг дава няколко препоръки за предотвратяването на световен конфликт: САЩ не трябва да започват война, и първи да използват ядрени оръжия, а трябва да премахнат и земните компоненти на „ядрената триада”. Елсберг не е сигурен, че това ще се случи, но е необходимо да се лобира за тази инициатива. „С ядрените оръжия шегите са лоши, заключава експертът. – И това се отнася не само за „лудите” лидери на страните от Третия свят".

Американският военен анализатор Даниел Елсберг е роден през 1931 г. През 1959 г. започва работа в изследователския център RAND, където се занимава с въпросите по ядрената стратегия на САЩ. Елсберг работи върху таен доклад за американско-виетнамските отношения, известен като „Книгата на Пентагона”. Бидейки критичен към действията на американците във Виетнам, през 1971 г. той предава доклада на вестник The New York Times. За това той е бил заплашен от 115 години затвор, но Елсберг в крайна сметка е оправдан. Експертът подкрепя дейностите на Джулиан Асанж и уебсайта на WikiLeaks.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930