НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЗАЯВКИ ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ТЪРСАЧКАТА НА GOOGLE ЗА 2017 ГОДИНАПредишна статия
ПЕНТАГОНЪТ ПУБЛИКУВА ВИДЕО ЗА ПРИХВАЩАНЕТО НА НЛОСледваща статия
Горещи новини

10/12/18

РАЗРАБОТЧИКЪТ НА ЯДРЕНАТА СТРАТЕГИЯ НА САЩ КАЗА, КАК ЩЕ ЗАГИНЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
1487286657

Американският военен анализатор Даниел Елсберг в новата си книга „The Doomsday Machine: Изповедта на ядрения стратег” говори за възможните причини за Трета световна война и нейните последици. Рецензията на книгата е публикувана от San Francisco Chronicle.

Един мащабен конфликт може да предизвика провал или пробив в електрониката, фалшиво съобщение в медиите или необмислена заповед, смята експертът. Например, фалшивата новина за терористичната атака във Вашингтон или Москва ще бъде достатъчно основание за ядрена конфронтация, е убеден той.

В същото време Елсберг подчертава, че водещите военни държави имат много по-разрушителен потенциал, отколкото е необходимо. Според него, ако само в рамките на няколко дни се състои мащабен ядрен конфликт, то това ще унищожи милиони хора и ще доведе до смъртта на човечеството.

Опасенията на експерта също предизвиква и отношението на американското ръководство към оръжия за масово унищожение (ОМП). „Ние сме единствената държава в света, която вярва, че е спечелила война благодарение на ОМП, запалителни и атомни бомби”, пише Елсберг за Съединените щати. „Ние сме единствените, които вярват, че всичко това е оправдано. А такова отношение към оръжията е много опасно”, смята той.

В края на книгата Елсберг дава няколко препоръки за предотвратяването на световен конфликт: САЩ не трябва да започват война, и първи да използват ядрени оръжия, а трябва да премахнат и земните компоненти на „ядрената триада”. Елсберг не е сигурен, че това ще се случи, но е необходимо да се лобира за тази инициатива. „С ядрените оръжия шегите са лоши, заключава експертът. – И това се отнася не само за „лудите” лидери на страните от Третия свят".

Американският военен анализатор Даниел Елсберг е роден през 1931 г. През 1959 г. започва работа в изследователския център RAND, където се занимава с въпросите по ядрената стратегия на САЩ. Елсберг работи върху таен доклад за американско-виетнамските отношения, известен като „Книгата на Пентагона”. Бидейки критичен към действията на американците във Виетнам, през 1971 г. той предава доклада на вестник The New York Times. За това той е бил заплашен от 115 години затвор, но Елсберг в крайна сметка е оправдан. Експертът подкрепя дейностите на Джулиан Асанж и уебсайта на WikiLeaks.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31