ООН ПРОГНОЗИРА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯПредишна статия
ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ДА ВНИМАВАТ С НАМАЛЕНИЯТА ПОКРАЙ КОЛЕДАСледваща статия
Горещи новини

20/08/19

ПРЕЗ 2019 Г. ВЪРХУ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ЩЕ ОКАЖАТ ВЛИЯНИЕ БРЕКЗИТ, ПЕТРОЛНИТЕ И ТЪРГОВСКИТЕ ВОЙНИ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
изтеглен файл

Агенция  Bloomberg публикува новогодишните прогнози.

Експертите на „Блумбърг” изготвиха списък с основните политически рискове за глобалната икономика през 2019 г. Сред най-сериозните са – търговската война между САЩ и Китай, нарастването на популизма в света, излизането на Великобритания от Европейския съюз, състоянието на цените на петрола и редица други.

Според експертите още сега можем да посочим няколко потенциални заплахи, които биха могли да подкопаят растежа на световната икономика през следващата година.

Една от най-реалните е търговските войни, по-специално между САЩ и Китай. На неотдавнашната среща на върха на Г-20 ръководителите на двете държави се споразумяха за временно примирие, съгласно което Вашингтон няма да увеличи, от 1 януари митата по китайския внос в размер на 200 млрд. долара, а Пекин се задължава „значително да увеличи” покупките на американски стоки. Въпреки това, временно примирие, според  Bloomberg, то може да е началото на продължителна икономическа студена война. Ако Доналд Тръмп изпълни заплахата си да наложи мита върху всички стоки, внесени от Китай, тогава БВП на Китай според оценките на Блумбърг ще загуби 1,5% през следващата година.

Като повод за безпокойство от Bloomberg посочват растежът на популизма, а така също борбата на популисткото италианското правителство с Брюксел. Ръководството на ЕС се опитва да накара италианските врасти да финализират проектобюджета за 2019 г., като вземат предвид намаляването на бюджетния дефицит с 0,6%. От изхода на тази ситуация ще зависи, дали ЕС ще успее да наложена Италия спазване на фискалната дисциплина. В настоящата версия на бюджета Европейската комисия нарича „много сериозно несъответствие” на изискванията на ЕС.

Saxo Bank представя „шокиращи прогнози” за следващата година.

Друга заплаха за растежа на световната икономика е излизането на Обединеното кралство от ЕС, за което все още не е постигнато съгласие за план, който да е удовлетворяващ за всички. Според Блумбърг, на този фон е налице много висок риск от смяна на премиера или дори на целия състав на британското правителство. Ако се стигне до „твърд” Брекзит, британският БВП до 2030 г. може да бъде със 7% по-малък, отколкото на ЕС. Но дори ако Великобритания остане член на Европейския митнически съюз, нейната икономика все едно ще пострада: промишленото производство може да падне с 3%.

Сред другите заплахи пред глобалната икономика, от Блумбърг посочват изборите в редица големи развиващи се страни, особено в Аржентина, Индия, Индонезия, Южна Африка и Нигерия. И както показаха изборите в Бразилия, избирателите все още симпатизират на привържениците на твърдата линия, то всичко това може да доведе до нестабилност на пазарите. Цената на петрола, също няма да даде спокойствие  на световната икономика. Ключов фактор в този случай ще бъдат отношенията между САЩ и Иран, както и решенията на ОПЕК за нивото на производство на петрол.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031