ВАЛЕНТИН ГЪЛЪБОВ: УСПЕХЪТ НЕ СЕ ИЗМЕРВА В ЦИФРИ, ПО-СКОРО Е ЕКЗИСТЕНЦИАЛНО ЧУВСТВОПредишна статия
УОРЪН БЪФЕТ В ДЕСЕТ ЦИТАТАСледваща статия
Горещи новини
  • Ройтерс: Кристалина Георгиева може да оглави МВФГлавният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. За това съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от : dariknews.bg [...]
  • Борис Джонсън иска избори догодина, пише "Таймс" Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън иска предсрочни избори във Великобритания през лятото на 2020 г. и вече събира средства, за да подготви торите за това, пише днес в. [...]
  • Полицията затвори завод за фалшиви Ferrari и LamborghiniПолицията в Бразилия разкри нелегален завод за фалшиви автомобили от марките Ferrari и Lamborghini, разположен в щата Санта Катарина. Органите на реда са действали след сигнал, подаден от италианските производители [...]

17/07/19

ПЕТЪР ВЕЛИЧКОВ: ЗА ДА СИ УСПЕШЕН, РАБОТИ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ, И ЕЖЕДНЕВНО СЕ РАЗВИВАЙ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
PV_OMV

Петър Величков е управител на OMV България.

Защо заставате зад кампанията на PwC „Твоите 25 причини да избереш България“? 

Защото е част от нашата философия – „We Care More”. Вярваме, че образованието и мотивацията на младите хора е едно от най-важните предизвикателствата пред нас. Защото бизнеса има нужда от добре подготвени кадри с мотивация да останат в България.

Има ли условия за успешен бизнес в България? 

Мненията са доста противоречиви и зависи от гледната точка. Като цяло анализаторите твърдят, че бизнес климатът в България се подобрява, но много зависи от сектора, в който оперирате. Факторите за изграждане на благоприятна среда за развитие на бизнеса са комплексни. Например от гледна точка на бизнес като нашия – на акцизни стоки има доста по-големи трудности и по-голяма непредвидимост. Основните пречки за развитието на бизнеса в сектора остават несигурната икономическа среда и нелоялната конкуренцията в бранша, идваща от сивия сектор. OMV е компания, за която работят повече от 2000 души в България. Усилията, които полагаме като работодател, със сигурност развиват бизнес средата и оказват положително влияние върху икономиката на страната. Нашите наблюдения са, че специално в горивния сектор пазарът е много конкурентен и се влияе от множество фактори от една страна, а от друга, клиентите стават все по-взискателни. Веригата на OMV в България е добре развита, като съответно усилията са насочени главно към повишаване удовлетвореността на клиентите от предлаганите горива, продуктите, обслужването и атмосферата на мястото на продажба и най-вече към предлагане на нови допълнителни услуги.

Има ли „изтичане на мозъци” и какви са перспективи пред младите за завръщане в България?

През последните години наблюдаваме тенденция, при която все повече българи завършват образованието си в чужбина или правят специализации там, след което се връщат и реализират тук. В OMV България се стремим да осигуряваме добри условия за работа и възможност за развитие, с което да стимулираме удовлетвореността на нашите служители, както и да изградим лоялност и екипен дух.

Има ли достатъчно успели българи (бихте ли посочили имена)? 

Да, има и не, няма да кажа имена, защото смятам, че успелите не е задължително да бъдат популярни и известни. Ако трябва да кажа имена, трябва да изброя спортисти. Вярвам, че успял човек е този, който работи това, което обича, и продължава да се развива ежедневно.

Защо сте решили да се развивате в България?

Считам, че от нас самите зависи България да стане по-добра, ако всеки от нас прави онова, за което е учил, в което се е специализирал и което го удовлетворява и в което е добър. Чрез нашия личен пример можем да дадем добра основа за поведение, отношение и реализация на младите хора у нас.

Какво те прави успешен в България?

По отношение работата на една организация от огромно значение за успеха е човешкият фактор и работата в екип. Екипният дух и единната визия са гаранция за изпълнение на поставената цел. Успех за мен е създаването на дългосрочна тенденция, на работеща система, на екип. Екип, който прави нещата да се случват – това е успехът за мен и разбира се, удовлетворението от резултата.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031