ЙОРДАН КАРАМАЛАКОВ: АВИАЦИЯТА ПРАВИ СВЕТА ПО-ДОБРО МЯСТО И ОБЕДИНЯВА ХОРАТАПредишна статия
Мери Хокадей, BBC World Service English: Медийните и технологичните компании трябва да работят заедноСледваща статия
Горещи новини

18/01/19

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Баку и София ще се доближат с директна въздушна връзка между нашите столици

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Gurbanova

Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, доктор по философия, извънреден и пълномощен посланик на Р. Азербайджан в България. Д-р Наргиз Гурбанова беше назначена за извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България на 12 януари 2016 г. Д-р Н. Гурбанова се присъедини към Министерството на външните работи през 2001 г. и заема различни длъжности в отдел „Икономическо сътрудничество и развитие”. За чужбина, д-р Н. Гурбанова беше също така назначена в Посолството на Азербайджан в Австрия (2004 – 2007) и в Посолството на Азербайджан в Съединените американски щати, където тя работи като съветник, временно управляващ и заместник-ръководител на мисията (2010 – 2013). Тя притежава докторска степен, както и степен по политически науки от Университета във Виена, Австрия (2009 г.). Нейният академичен опит включва също бакалавърска степен по международни отношения от Държавния университет в Баку, Азербайджан (1997), Магистър по международно управление от Западния университет, Азербайджан (1999 г.). Също така е завършила Международен бизнес в Международното бизнес училище в Йоншопинг, Швеция (2000 г.) и международно право в Университета в Ница, Франция (1997 г.).

Как бихте определили сътрудничеството между Азербайджан и България в сферата на транспорта? Каква е ситуацията с директната въздушна комуникация между двете страни?

Транспортът е една от най-важните области на сътрудничество между Азербайджан и България както двустранно, така и в рамките на международните транспортни коридори, и ние се стремим да укрепим допълнително това партньорство. Азербайджан е портал за България да достигне до страни от Централна Азия и дори много по-далеч, а в същото България може да ни предо-стави достъп до останалата част на Европа.

Като лидер в района на Южен Кавказ и важен играч за транспортните коридори и север-юг, Азербайджан е горд да инициира, финансира и стартира мега проекти с транс-регионално и транс-континентално значение. На 30 октомври 2017 г. бе въведена в експлоатация железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс (БTK), проект за регионална железопътна връзка за пряко свързване на Азербайджан, Грузия и Турция. Тази железопътна линия е проектирана да се превърне в ключова част от южния маршрут на нововъзникващата мрежа от търговски и транспортни коридори, наречена „Новият път на коприната”, която свързва Китай и Европа. В своето изявление ЕС определи откриването на БТК като основна стъпка в транспортните връзки, свързващи Европейския съюз, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия, и приветства новия железопътен коридор, който „заедно с инвестициите, подобрената инфраструктура и логистичната координация осигуряват по-добра свързаност, нови бизнес възможности и увеличена търговия. Това лежи в основата на Източното партньорство, както и на стратегията за Централна Азия. С по-нататъшното подобряване на транспортните връзки между Турция и България, както и между Азербайджан и Централна Азия, този проект ще осигури бърза и надеждна сухопътна връзка между Европа и Азия по древния маршрут на пътя на коприната”.

Работим за интегрирането на транспортния коридор БTK и север-юг, който ще свърже Индия, Паки-стан, Иран, Азербайджан, Русия и европейските държави. Цялата работа, свързана със северно-южния коридор на територията на Азербайджан, приключи. Трябва да се отбележи, че освен че е важен участник в транспортен коридор изток-запад, България е страна-наблюдател в международното споразумение за развитието на коридора север-юг. Баку предлага и надеждни морски транспортни възможности за българските си партньори. Азербайджан се гордее с най-големия търговски морски флот в Каспийско море. Затова съм много оптимистична за сътрудничеството между Азербайджан и България в областта на транспорта в полза на нашите народи и икономики.

Голяма крачка напред е споразумението за откриване на директна въздушна връзка между Баку и София, постигнато по време на срещата на президента на Азербайджан Н. Пр. г-н Илхам Алиев и президента на България Н. Пр. г-н Румен Радев по време на официалното посещение на Президента Радев в Азербайджан на 12-14 октомври 2017 г.

С намаляването на разстоянието между Баку и София този полет ще играе важна роля при свързването на хора, идеи, стоки и услуги между нашите две страни, като по този начин ще допринесе за развитието на бизнес и икономически връзки. Междувременно директните полети ще послужат за насърчаване на туризма и увеличаване на броя на туристите в Азербайджан, които избират България като нова туристическа дестинация и обратно. Възможности-те, предоставени от „Buta Airways” („Бута Еъруейс”) като улесняване на комуникацията на дълги разстояния, увеличаване на товара, нови възможности за туризъм, икономическо развитие, укрепване на транзитния потенциал на двете страни ще укрепят партньорството между Азербайджан и България както от политическа, така и от икономическа гледна точка.

Бихте ли ни казали повече за новия полет Баку – София?

От 16 януари 2018 г. директните полети Баку-София-Баку ще се извършват от нискотарифната авиокомпания Buta Airways на Азербайджан. Всъщност България ще стане първата дестинация в Европейския съюз, където Buta Airways ще предлага директен полет. Също така е символично, че Buta Airways е първата нискотарифна авиокомпания, която лети до София извън Европейския съюз.

Полетът ще бъде веднъж седмично, а минималната тарифа по маршрута Баку-София е 29 евро в една посока. Билетите са достъпни на www.butaairways.az – официалната уеб

страница на компанията. Всички, които летят на борда на Buta Airways, ще имат възможност да преживеят азербайджанското гостоприемство във въздуха. Компанията реши да предложи повече от съществуващата практика за нискотарифните авиокомпании, като ще предлага безплатно сандвичи и вода на борда.

Допълнителни услуги, като например превоз на чекиран багаж, ръчен багаж, топли ястия на борда, както и избор на място на борда ще се предлагат срещу заплащане, което е практика за нискотарифните авиокомпании. Логото, корпоративният стил и ливреята на Buta Airways са създадени чрез запазване на националния за страната ни цвят.

Логото представлява митологичната свещена птица симург, представена под формата на азербайджанския орнамент бута. Формата Бута е националният символ на Азербайджан и символизира огън. Тя е свързана със зороастрийската религия, която датира от първото хилядолетие пр. Хр. Идвайки от древните времена на Зороастризма като израз на същността и впоследствие като елемент на декора, бута въздейства „огнено” върху азербайджанската култура и се използва широко в азербайджанските килими, текстилни материи, бижута, архитектура, изкуство и занаяти. На бута, стилизирания образ на езика на пламъка, все още традиционно се приписват свойствата на талисман, пазещ от зли духове и лошо око. Този орнамент по света е известен като пейсли.

На ярките цветове на самолета шарките бута са нарисувани в корпоративния син цвят на държавния превозвач „Аеролинии Азербайджан” (AZAL) и ярко червено, както държавното знаме на Азербайджан.

Азербайджанската гражданска авиация процъфтява през последните години, следвайки стъпките на туристическия растеж на Вашата страна. Бихте ли ни казали повече за развитието на авиацията в Азербайджан?

Въпреки че първото летище в Азербайджан е построено през 1925 г. в Баку, историята на гражданската авиация на Азербайджан датира от 1938 г., когато е създадена първата въздушна линия на Азербайджан. Оттогава тя преминава през различни периоди на развитие, т.е. реконструкция на старата инфра-структура и изграждане на нова, модернизиране и актуализиране на навигационните системи, повишаване на безопасността и сигурността и т.н. Нови летища са пуснати в експлоатация в градовете Нахчиван, Гянджа, Загатала, Ланкаран, Габала и Евлах.

В усилията си да приведе пътническия и товарния транспорт в съответствие със съвременните изисквания Азербайджан създаде национален превозвач – Аеролинии Азербайджан (AZAL) и напълно преустрои самолетите си, като допълни флотилията си с нови модерни самолети, закупени от водещите световни производители. Миналата седмица AZAL подписа договор за 2 млрд. долара с Boeing Corporation за закупуването на пет самолета B787-8 Dreamliners и два самолета B747-8F (или B777F). Понастоящем AZAL осъществява директни полети до 40 дестинации в 25 страни по света, включително Ню Йорк, Пекин, Лондон, Париж, Дубай, Милано, Москва, Истанбул и др. През 2016 г. AZAL превози над 2 милиона пътници. Основана миналата година, Buta Airways е структурна единица на AZAL и всъщност е първата нискотарифна авиокомпания в Азербайджан.

Програми за бързо социално-икономическо развитие, предприети под ръководството на президента на Азербайджан Н. Пр. г-н Илхам Алиев изиграха важна роля в модернизирането на гражданската авиация в страната. С най-съвременния нов международен терминал, международното летище „Гейдар Алиев” в Баку е най-голямото в района на Южен Кавказ и едно от най-добрите в целия свят.

Тази година британската консултантска компания SKYTRAX определи Международното летище „Гейдар Алиев” за най-доброто от всички летища на Русия и страните от ОНД за качеството на предлаганите услуги. През 2015 г. летището получи престижния рейтинг на SKYTRAX „4 звезди” и отново потвърди съответствието си с международните стандарти на високо ниво. Към днешна дата само 37 летища в света имат този рейтинг. Понастоящем полети се извършват от това летище до 53 летища в 50 различни града по целия свят. През януари-октомври 2017 г. летището „Гейдар Алиев” е обслужило 3,5 милиона пътници, което е с 20% повече в сравнение с предходната година.

Как България може да се възползва от привлекателността на Азербайджан като туристическа дестинация с директния полет на „Бута Еъруейс”?

Богатото историческо, културно и природно наследство на Азербайджан привлича посетители от цял свят. Красивата, ендемична природа, уникалната древна архитектура, културата, кухнята, балнеологията, единственото в света лечение с бели масла в Нафталан, солните пещери в Дуздаг и още много чудеса свидетелстват за съществуването в Азербайджан на всички възможни разновидности на туризма: спортен, религиозен, ловен, екзотичен, плажен, гастрономически, делови (конферентен и т. н.). Азербайджан може да се похвали с 9 от 11 от световните климатични зони и това ни позволява да организираме летни и зимни празници. Има много местни хотели, които предлагат добри до отлични качествени услуги както в столицата, така и в регионите на страната. Също така популярни са международните вериги на хотели като Four Seasons, Hyatt Regency, JW Marriott Absheron, Jumeirah Bilgah Beach Hotel, Grand Hotel Europe, Хилтън, Radisson, Park Inn и т.н. Обикновено еко обиколките включват посещения на природни резервати и паркове, пътеки за трекинг и катерене. Пясъчните плажове предлагат възможности за гмуркане и, важно е да се отбележи, че в Азербайджан плувният сезон започва през м. май.

Азербайджан е признат за място, където се провеждат много международни събития като конкурса за песен на Евровизия ‘2012 г., Световната купа по футбол за жени U17, ежегодния джаз фестивал в Баку, ежегодния Международен музикален фестивал Габала, първите европейски игри, които се проведоха през м. юни 2015 г., 42-ата световна олимпиада по шахмат през 2016 г., Голямата награда за Европа на Формула-1, която се провежда ежегодно след 2016 г. – всички тези събития биха могли да послужат като добри примери за зрялост на индустрията на гостоприемството в страната и нейната способност да се справи с мащабни международни събития. По-рано тази година Азербайджан бе домакин на 4-ите игри на ислямска солидарност и Европейското първенство по волейбол за жени. Страната ни ще бъде домакин и на четвъртфиналите и на три групови игри на UEFA EURO през 2020 г.

Миналата година броят на посетителите в Азербайджан нарасна с почти 11% в сравнение с 2015 г. През 2016 г. Азербайджан посрещна повече от 2 милиона туристи. От 1 февруари 2016 г. гражданите на повече от 14 държави имат възможност да получат визи на международните летища в Азербайджан при пристигането си. Българите дори могат да получат визи за Азербайджан само за 3 часа, като кандидатстват онлайн чрез уебсайта „ASAN Visa” (https://evisa.gov.az/en/).

 

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031