ЕКАТЕРИНА КАРПУЗОВА Е НОВИЯТ УПРАВЛЯВАЩ ДИРЕКТОР НА БАЙЕР БЪЛГАРИЯ ООДПредишна статия
ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ПОДЛОЖЕНО НА СВРЪХВИСОК ВОДЕН СТРЕССледваща статия
Горещи новини
  • Майкъл Кейн ще се снима в нов филм за „Оливър Туист”Сър Майкъл Кейн – една от живите легенди на британското кино и двукратен носител на "Оскар", ще се снима в нова екранна адаптация на "Оливър Туист", съобщи Контактмюзик. Почитателите на [...]
  • Още за футболното хулиганство, Англия и България Текстът е препечатан от сайта "ТерминалНО". До днес, когато и където по света се спомене терминът "футболно хулиганство", първата страна, с която той се асоциира, безспорно е Великобритания.В това няма [...]
  • Открит е Античният театър в ПловдивАнтичният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив. Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – [...]

18/10/19

НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ИЗПОЛЗВАМЕ ЗЕМЯТА, ЗАДЪЛБОЧАВА КЛИМАТИЧНАТА КРИЗА

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
20180412_081615

Световната научна общност призовава човечеството да премине към устойчиво земеделие.

Начинът, по който произвеждаме храната си, води до почти една четвърт от въглеродните емисии на планетата, предупреждава последният доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC), който ще бъде представен днес в Женева. Това не просто задълбочава климатичната криза, но и излага на риск екосистемите, от които всички ние зависим. Специалният доклад за изменението на климата и земята[1] изследва връзката между климата, хората и почвата в условията на затоплящия се свят. Документът подчертава, че климатичните промени подлагат земята на допълнителен натиск и засилват вече съществуващите рискове като деградация на почвите, загуба на биоразнообразие и продоволствена криза.

„Докладът изпраща ясно послание, че начинът, по който в момента използваме земята, допринася за изменението на климата. Затова се нуждаем от спешна трансформация в земеделския сектор с приоритет върху опазването на естествените екосистеми и преминаването към устойчиво производство и потребление на храни“, коментира д-р Стивън Корнелиус, главен съветник на WWF по въпросите за изменението на климата. „Това трябва да бъде подкрепено със сериозни съкращения на емисиите, отделяни при изгаряне на изкопаеми горива. Само така ще успеем да постигнем целта на Парижкото споразумение и да задържим покачването на глобалните температури на равнище до 1.5 °C“.

Днес хората използват приблизително 72 % от световната суша, която не е скована от лед. Това включва и площите, засегнати от обезлесяване, земеделие и животновъдство, което води до отделянето на около 23 % от общите емисии на парникови газове на глобално ниво.

В същото време само хранителният сектор е отговорен за 75 % от обезлесяването по целия свят, като най-големият натиск върху горите се осъществява в тропиците. Освен че води до загуба на биоразнообразие и деградация на почвата, съвременният модел за производство на храна дава и редица други негативни резултати:

821 милиона души по света гладуват;
1.9 милиарда души страдат от наднормено тегло;
над 20 000 животински вида са изложени на риск;
популациите на 93 % от рибата в океаните са достигнали критичен минимум;
въпреки това 33 % от произвежданата храна се изхвърля.

Научният труд подчертава, че климатът, хората и природата са тясно свързани по между си. Повишаването на температурите, промяната в модела на валежите и по-голямата честота на екстремните климатични явления вече се отразяват върху четирите стълба на продоволствената сигурност – наличност, достъп, използване и стабилност на хранителните ресурси.

За да се справим с климатичната криза природозащитната организация WWF призовава да спрем използването на фосилни горива и да преминем към възобновяеми енергийни източници, но също и да ограничим вредните емисии, използвайки земята така, че да абсорбира въглеродния диоксид от атмосферата, а не сектора на земеделието да се превръща в един от основните емитери.

Решенията за справяне с това включват: по-екологични земеделски и животновъдни практики, ограничаване на обезлесяването, по-здравословни диети, по-далновидно управление на водите, по-добро градско планиране, както и да преосмислим използването и изхвърлянето на храната.

От WWF смятат, че за тази цел е нужно до 2030 г. поне 50 % от териториите, използвани за земеделие и аквакултури, да преминат под устойчиво управление. Това би допринесло за справянето с редица социални и природозащитни предизвикателства като ограничаване размерите на климатичната миграция, осигуряване на продоволствена сигурност, спиране на деградацията и опустиняването на земята и опазване на биоразнообразието на планетата.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031