Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Баку и София ще се доближат с директна въздушна връзка между нашите столициПредишна статия
ИНОВАЦИИТЕ СЕ СВЪРЗВАТ С APPLEСледваща статия
Горещи новини

10/12/18

Мери Хокадей, BBC World Service English: Медийните и технологичните компании трябва да работят заедно

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Hokadey

Мери Хокадей става част от екипа на BBC през 1986 г.

В началото на 90-те тя е кореспондент на медията и на The Independent в Прага, отразявайки посткомунистическите процеси в Чешката република. Между 2001 и 2006 г. вече е редактор на BBC World Service News and Current Affairs, проследявайки събитията, свързани с 11 септември, Афганистан и инвазията в Ирак. През 2006 г. Мери Хокадей става заместник ръководител на BBC Radio News, където работи с екипите на Today, The World at One и Radio 5live. Впоследствие тя застава начело на BBC Newsroom, отговаряйки за централните радио емисии на BBC News, BBC News Channel, BBC Radio Newsroom, както и за новинарския уебсайт BBC News.

„Когато говорим за достоверна информация, медийните компании и технологичните компании сериозно трябва да обмислят ролята си и как могат да работят заедно, като едновременно изпълняват отделните си цели” каза Мери Хокадей пред медиите.

Вашето мнение относно „троленето” между компаниите? Как приемате това и как се отразява в ВВС?

Има различни видове тролове. Най-вече под тролове разбираме хора и индивиди, които в интернет нападат обществени личности и журналисти. Троловете или хейтърите са изпълнени с омраза и могат да

бъдат заплаха за сигурността. Например политическият кореспондент на ВВС Лора Кунсбърг наскоро стана мишена за много обиди в интернет, заради контактите си с една определена политическа партия. Което е много неприятно, както и това което е казала е много лошо, че политическите партии и действия-та им се извършват и аргументират по този начин.

Троловете в света на бизнеса, на търговията между конкуренти, между съперници, ПР-ът като индустрия трябва да бъдат отговорни, да се вместват в някакви граници, и мисля че всички фирми и корпорации трябва да спазват тези граници.

Как отразявате в новините „секс скандалите”, които се случват във Великобритания, свързани с оставки на министри и самоубийства?

Откакто се разкриха историите покрай Харви Уайнстийн в Холивуд, за мен е много интересно, че много жени говориха за неговото поведение, както и за други сфери в живота си, в които са се чувствали по някакъв начин заплашвани или че някой се е опитал да злоупотреби с тях, независимо дали е Холивуд, музикалните среди или включително и от света на политиката. Като новинарска организация ние отразяваме тези събития, нещата много бързо се развиват и действително е важно да се отразява точно и ясно да се каже, че това са обвинения до момента, в който се докаже, че те са истина. Важно е да не се говори за слухове, а да се каже ясно какво правят и говорят политиците. Времената са трудни и за политиците и за политиката. Така че смятам, че сега е момента в много страни и в много части от обществото да намират смелост да говорят за това какво се е случило с тях тогава.

Застъпена ли е разследващата журналистика в ВВС и как работите?

Да, застъпена е! Имаме малки екипи, чиято основна цел е да работят по различни разследващи проекти и те не се занимават с ежедневните новини, а през цялото време се занимават само с разследването на дадена тема. Например, наскоро имаше ужасни истории от социални домове, които се грижат за възрастни хора или системата, в която се задържат емигрантите, корупцията и други. Тези журналисти съвместно с колегите от други новинарски организации по целия свят с месеци работят заедно, за да се проверят фактите.

Сътрудничим си и с други организации по по-големи проекти, като „Документите от Рая”и др. Тези данни изтекоха от германски вестник и не може една организация да работи самостоятелно по такава тема, затова тези разследващи журналисти се обединяват и работят заедно. Това е един изключителен пример как независимата журналистика по цял свят си сътрудничи, за да се работи по един такъв голям проект на разследващата журналистика.

Журналистиката се промени, а има ли страх сред вашите колеги?

Прав сте! За някои журналисти на определени места по света наистина има опасност. Днес повече от всякога по света има повече журналисти в затвора от когато и да било, особено в Турция, Китай, Афганистан. Повече журналисти през тази година са загинали при изпълнение на служебния си дълг, отколкото през миналата (през 2016 г. са убити – 57 професионални журналисти, 8 медийни работници и 9 блогъри и журналисти на свободна практика). А има и много журналисти, които стават жертва на това, че говорят за корупцията, наркотиците или предизвикват силните на деня, така че има много заплахи към добрата журналистика. Във Великобритания ние слава богу нямаме подобни притеснения, но има други журналисти, които работят по места и на които те или техните близки могат да бъдат тормозени, понякога дори хвърляни в затвора и естествено те проявяват много голяма смелост. Например, екипът на ВВС от персийската служба в момента е под особено голям натиск. Натиск най-вече върху техните близки и семействата им в Иран.

Трябва да се знае, че журналистите също страдат от посттравматичен стрес, защото това което виждат и което отразяват може да им окаже влияние и доста по-късно.

Като ръководител на нюзрума заедно с другите редактори в продължение на много време гледаме кадрите и изображенията докато решим какво да покажем и кое е прекалено ужасно. И зная че понякога след тези професионални решения, които трябва да взема през деня, излизам от работа и след това всичко това е пред очите ми. Но това е защото ме преследва реалността и истината за онова, което се случва в момента. Наше задължение е да намерим най-подходящия начин да обясним и покажем на зрителите си какво става без да търсим сензация и без да им показваме онова, което просто те няма да могат да поемат.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31