ОСНОВАТЕЛЯТ НА AMAZON СТАНА НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК В СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯПредишна статия
Сдружение „Обединени европейци“ осъществи проект на тема: „Възможности за развитие на младите хора на европейския трудов пазар“Следваща статия
Горещи новини
  • Родена е Анита ЛусАнита Лус е родена на 26 април 1889 г. в Маунт Шаста (Сизънс), Сискию, Калифорния, САЩ. Баща ѝ Ричард Бирс Лус е бил журналист и издател на вестник, в който [...]
  • В съда е постъпила жалба срещу избора на доставчик на машините за гласуване Във Върховния административен съд в края на работния ден е постъпила жалба срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което определи фирмата "Сиела Норма" АД, от която да наеме [...]
  • Новините: Най-важното за деня, 25 априлРедакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 април. АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ Е ОБВИНЕН В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗАСЯГАЩО ФИНАНСОВИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЕС Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия [...]

25/04/19

МАРК МОБИУС

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
MMobius

Така казва 81-годишният американски инвеститор на развиващите се пазари Марк Мобиус.

За трите качества на инвеститора

Веднъж ме попитаха дали ще мога с три думи да опиша най-важните качества, които са необходими, за да станеш добър инвеститор. Аз отговорих: „Мотивация, упорита работа и дисциплина.” Видал Сасун (британски фризьор и предприемач) веднъж е казал: „Думата „успех” (на английски език – "success") се появява преди думата „труд” (на английски – "work"), само в речника.” Колкото повече време и усилия бъдат отделени за изследването на инвестициите, толкова повече знания ще бъдат натрупани и толкова по-мъдри ще са решенията на инвеститора.

За инвестициите на пазарите

Основното нещо за нас е – цивилизованото управление на мениджмънта и ликвидността на акциите.

За най-доброто време за инвестиции

За мен е по-важен въпросът „къде да инвестирам” от „кога да инвестирам”. Моето предпочитание са развиващите се пазари.

За метода Мобиус

Не ме разбирайте погрешно: фундаменталният и техническият анализ на акциите за нас остава най-важното оръжие в нашия интелектуален и аналитичен арсенал. Но това, което съм допринесъл аз лично по този въпрос, е много интуитивно … Моят „метод на Мобиус” се задейства в момента, когато изляза от самолета на пистата на нова държава, разхождам се  из залите на летището, наблюдавам как се минава през митницата, какво е нивото препятствия, с които се сблъсква чужденецът.

Държавите, които улесняват влизането на пътниците, често са приятелски настроени и към чуждестранните инвеститори. Този много личен процес набира сила, когато ние се отправяме към града (състоянието на пътищата е полезна мярка за икономическа ефективност) и се настаняваме в хотела, разходка из квартала, разговорите с таксиметровите шофьори, пазаруването, попадането в задръстване.

Трите правила на Мобиус

Те са прости. Първо, винаги погледнете хората, които стоят зад тази или онази компания. Опитайте се да разберете как те ще се държат в тази или друга ситуация. На второ място, инвестирайте само в развиващи се компании или такива, които имат ясен потенциал за растеж. И, разбира се, компанията трябва да има добра отчетност.

За балона на NASDAQ

Аз не съм оптимист за американския пазар. Факт е, че основният проблем за акциите е тяхната фундаментална оценка. Особено за акциите на компаниите на развитите пазари.

Значението на детайлите

Балансовите отчети не могат да кажат всичко, така че е много важно да общувате лице в лице с мениджърите на компаниите. Необходимо е да се провери истинската дейност на предприятието, и тук вниманието към всеки детайл е много важно. Хенри Форд веднъж е отбелязал: „Няколко души станаха много богати, защото тези хора обръщаха внимание на такива подробности, каквито другите игнорираха.”

За взаимните инвестиционни фондове

Убеден съм, че в дългосрочен план за повечето обикновени хора няма нищо по-добро от взаимните фондове. Още веднъж подчертавам: в дългосрочен план – когато става дума за инвестиции за две или три години или дори за пет години. Ако имате спестявания, грубо казано, за първа необходимост – те не трябва да бъдат инвестирани във фонд, а е по-добре да ги пазите в брой. А взаимните фондове – са за тези, които планират спестяванията си: те ги спестяват за кола, за апартамент, за старост, за обучение на деца.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930