ГЕРМАНСКА КОМПАНИЯ РАЗКРИВА 700 РАБОТНИ МЕСТА В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯПредишна статия
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОДОБРИ ПРОЕКТА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА BREXITСледваща статия
Горещи новини
  • Борис Джонсън иска избори догодина, пише "Таймс" Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън иска предсрочни избори във Великобритания през лятото на 2020 г. и вече събира средства, за да подготви торите за това, пише днес в. [...]
  • Полицията затвори завод за фалшиви Ferrari и LamborghiniПолицията в Бразилия разкри нелегален завод за фалшиви автомобили от марките Ferrari и Lamborghini, разположен в щата Санта Катарина. Органите на реда са действали след сигнал, подаден от италианските производители [...]
  • Ройтерс: Кристалина Георгиева може да оглави МВФГлавният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. За това съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от : dariknews.bg [...]

17/07/19

ЗАКОНОПРОЕКТ - ЗАПЛАХА ЗА НАШИТЕ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА И РЕЛИГИОЗНИ СВОБОДИ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
MHR

След почти 30 години опити за демокрация в България се забелязва поемане на курс към диктатура.

България е на път да се окаже в позицията на страна, в която основни човешки права, свободата на религията, на съвестта, на словото, на убежденията, на събранията, на сдружаванията, на получаване и разпространение на информация, да бъдат законодателно погазени.

В поемането на твърд курс към етатизация (политика на държавата за засилено присъствие и контрол в религиозните общности, вярата и убежденията на вярващите), виждаме явно посегателство на свободата на съвестта, вярата и убежденията. Застрашени са не само религиозните ни права, но и човешките, както и демокрацията като цяло!

Ето само някои от причините защо законопроектът за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията не трябва да бъде внесен за второ четене и да бъде приет от Народното събрание на Република България.

  1. Незачитане на факта, че абсолютно всички религиозни институции са против проектозакона. Многократно всички вероизповедания внасяха петиции, несъгласия, изявления, които са неглижирани и игнорирани до този момент.
  1. Дискриминация на изповеданията въз основа на численост. Използване на спорни критерии (под или над 1% от населението, въз основа на самоопределяне от преброяването през 2011). Съответно тези, които са с над 1% ще се ползват от специално отношение от държавата, както и десетки милиона лева субсидии.
  1. Недопустима намеса на контролни държавни органи във вътрешния живот на всички вероизповедания (Българската православна, Евангелската, Католическата и Арменската апостолическа църкви, Мюсюлманското и всички други вероизповедания).
  1. Ограничаването на даренията от чужбина ще извади държавата ни от списъка на демократичните такива, при условие, че България е член на Европейския съюз, а също поддържа добри взаимоотношения и с други демократични държави като САЩ, Канада и др. Финансирането на противодържавни, радикални или други подобни групировки или течения, нямат нищо общо с регистрираните и дългогодишни вероизповедания. Приравняването или дори асоциирането със същите е недопустимо и показва ниски нива на компетентност и адекватност пред демократичния свят.
  1. Компрометиране на демократичните устои на Република България, излагайки я под ударите на европейските институции като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и основните свободи, институциите на Европейския съюз и защитните механизми на международното право.

Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията погазва Конституцията на Република България, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека, Хартата на основните права на Европейския съюз, Принципите на правовата държава, както и други международни правни норми, които България трябва да спазва като държава членка на Европейския съюз.

Всеки може да се запознае със съдържанието на законопроекта, както и правните закони, човешките ни и граждански права от по-долу изведените препратки.

Можете да се запознайте със становища, коментари и интервюта по въпроса, както и да изразите своето убеждение чрез петицията по-долу.

Важни препратки:

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията http://parliament.bg/bills/44/853-14-10.pdf

Движение на законопроекта  http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/78252

Конституция на Република България  http://www.parliament.bg/bg/const

Европейска конвенция за правата на човека  https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_BUL.pdf

Всеобща декларация за правата на човека  https://www.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blg

Харта на основните права на Европейския съюз  https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=437

Принципите на правовата държава  http://www.parliament.bg/pub/ECD/150360COM_2014_158_BG_ACTE2_f.doc

Онлайн петиция  https://www.peticiq.com/204624#form

 

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031