ВИКТОР ФАЧЕВ: ЖЕЛАНИЕТО НЕПРЕКЪСНАТО ДА СЕ УСЪВЪРШЕНСТВАШ Е СИЛАТА, КОЯТО ТЕ ДВИЖИ НАПРЕДПредишна статия
МИЛЕНА ДРАГИЙСКА: НАД 20% ОТ НАШИЯ РЪКОВОДЕН СЪСТАВ СА КАДРИ, ВЪРНАЛИ СЕ ОТ ЧУЖБИНАСледваща статия
Горещи новини

23/02/19

ДИМИТЪР ЕНЧЕВ: В БЪЛГАРИЯ ИМА ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА БИЗНЕС И МНОГО ПО-БАЛАНСИРАН ЖИВОТ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Dimitar Enchev

Димитър Енчев е управляващ партньор в PostScriptum Ventures –  фонд за дялови инвестиции. Фондът инвестира глобално във високо технологични и иновативни компании в сфери като fintech, IT, възобновяема енергетика, енергийна и ресурсна ефективност, energy storage.

Защо заставатe зад кампанията на PwC „Твоите 25 причини да избереш България“?

Когато научих за проекта на PWC – “Твоите 25 причини да избереш България”, веднага реших, че трябва да подкрепим тази инициатива. Смятам, че PostScriptum Ventures и бизнесите, в които сме инвестирали, могат да допринесат за това младите хора да повярват, че в България има компании на световно ниво, които предлагат отлични кариерни възможности. За да бъдат тези бизнеси успешни, на нас ни трябват амбициозни и конкуретноспособни хора, които да останат да работят в България.

Има ли условия за успешен бизнес в България?

Определено. Светът става все по-плосък, а конкурентните условия между различните страни се изравняват. Българската икономика става все по-интегрирана и много български компании, малки и големи, печелят позиции на световния пазар. Имаме компании, които са глобални лидери в сегмента си. Това изключително много променя възможностите, които се откриват пред младите хора на прага на професионалния им живот.

Има ли „изтичане на мозъци” и какви са перспективи пред младите за завръщане в България?

Смятам, че емиграцията през последните 25 години, продължаваща и днес, е равносилна на национална катастрофа. Този процес трябва да бъде прекъснат и всяка инициатива в тази насока е важна. Добрата новина е, че хората, напуснали страната, са огромен ресурс. Голяма част от тях са добре реализирани специалисти, с по-различна перспектива и начин на мислене. От нас зависи да ги привлечем и да им предоставим възможности за развитие тук. Моментът за това е сега – когато икономиката е в подем, и бизнесът има страхотен глад за добре подготвени кадри.

Има ли достатъчно успели българи (бихте ли посочили имена)?

Успешни българи има страшно много, както тук, така и по света. Има ги във всяко кътче на световната икономика, в едни от най-значимите световни компании и институции.

Има и много примери за български компании, които са изключително успешни на световно ниво.

Например ние сме инвеститор в български компании като Software Group, лидер в областта на IT решения за микрофинансиране, и International Power Supply (IPS), създател на една от най-високотехнологичните енергийни системи за автономно токозахранване.

Защо сте решили да се развивате в България?

Aз напуснах България веднага след като завърших средното си образование. Висшето си образование завърших в САЩ, след което дълго време работих и живях в Лондон. Реших да се върна в България основно поради две причини. Първо, тук видях добри възможности за бизнес. Но по-важната за мен причина беше това, че в България имам много по-балансиран живот. Семейството ми, приятелите ми са тук и се чувствам пълноценен, а когато си в чужбина, винаги имаш усещането, че нещо ти липсва.

Какво те прави успешен в България?

Най-големият ми успех е, че преди 3 години взех решение да се върна в България  и успях да убедя инвеститорите и американския си партньор, че тук има добри възможности както за инвестиции, така и за създаване на екип. Днес основният офис на PostScriptum вече е в София. Оттук основно движим развитието на компании и проекти в Европа, САЩ, Австралия, и Азия, като си партнираме с глобални технологични лидери като Tesla, General Electric, Siemens и други.  За нас работят изключителни професионалисти, повечето от които, ние успяхме да върнем обратно в България. Нашите служители са завършили образованието си в САЩ, Англия, Италия, Холандия, дори Япония. За някои от тях именно наличието на фонд като PostScriptum Ventures в София им даде възможност да продължат професионалното си развитие в сферата, в която са избрали, и същевременно да направят избора да се върнат в родината си.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« яну    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728