БЪЛГАРСКИ ВЕЛОСИПЕДИ – НА ИЗЛОЖЕНИЕ В БУРГАСПредишна статия
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ЩЕ КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ЕВРОЗОНАТА, КОГАТО СМЕ ГОТОВИСледваща статия
Горещи новини

22/07/18

БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ: НЯМА ЕДИННО ЕВРОПЕЙСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПО ТЕМАТА ЗА РАВНОПРАВИЕТО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Fond_Jenite

Интервю с Надежда Дерменджиева и Гергана Куцева.

Какво постигна БФЖ през годините?

Г.К.: Българският фонд за жените (БФЖ) може да се похвали с над десетгодишна история. Основан през 2004 г., Фондът е подкрепил финансово над 200 проекта на малки организации, работещи по правата на жените в България, със средства за над половин милион лева. Това са стотици хиляди овластени момичета и жени. Ние подпомагаме работата на организациите не само финансово, но и методически, съдействаме за установяване на партньорства, популяризираме резултатите от работата им, защото знаем, че е много важно да повишим чувствителността на българското общество по отношение на вредните стереотипи, основани на полова принадлежност, които пречат в еднаква степен и на жените, и на мъжете да бъдат себе си в най-пълна степен и да реализират мечтите си.

Н.Д.: От пролетта на 2015 г. насам предприехме стратегическа промяна и активизирахме работата на БФЖ и за тези две години упорито работим темата за равнопоставеността да влезе в българския политически дневен ред. През 2016 г. можем да се похвалим с два сериозни пробива по темата: първият е подписването на Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от страна на България, а вторият е приемането (най-сетне) на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. Това са първи и необходими стъпки за постигането на фактическа равнопоставеност в България.

Може би най-важното, което БФЖ постигна през годините, е да промени начина, по който гледат на себе си младите момичета и жените в България.

Ако над 25% от жените в България са подложени на домашно насилие, то какъв е процентът жени, упражняващи домашно насилие над мъже? Има ли разлика между тези цифри в България и по света? Какво показва статистиката за жените и мъжете, подложени на домашно насилие?

Н.Д.: Истината е, че точна статистика за жертвите на насилие се води много трудно по различни причини. Все пак редица проучвания на ООН, Агенцията на ЕС за основните права и български организации посочват едни и същи цифри – всяка трета жена по света, всяка пета в Европа и всяка четвърта в България е жертва на насилие. По отношение на мъжете се смята, че това е 1 на всеки 10 жени.

Г.К.: Проблемът с насилието засяга и двата пола, това е безспорно. Но трябва да се направят няколко много важни уточнения по отношение на мащаба и последствията от него. Например, 98,5% от осъдените за сексуални престъпления са мъже. Докато случаите с мъже, за които съобщават колегите от кризисните центрове, са за възрастни хора, тормозени от техните деца.

Освен това трябва да се прави разлика в степента на насилието, защото жените получават далеч по-сериозни физически наранявания. Докато силният пол е по-вероятно да бъде насилен психологически – чрез обидно и унизително отношение, недостойно третиране, пренебрежение, манипулиране, заплахи и изнудване чрез децата.

От кого срещате най-голяма подкрепа в работата си – правителство, работодателски организации, бизнеса, НПО?

Н.Д.: Организацията ни съществува най-вече благодарение на чужде-странни фондации, които подкрепят защитата на човешките права и постигането на равнопоставеност на половете в международен план.

Г.К.: Фокусът на работата ни цели все повече организации в гражданския сектор да включват женските права в проектите си, да повишаваме чувствителността сред подрастващите, и в този смисъл другите НПО са нашите най-важни партньори, те са агентите на промяната по места. За целта се опитваме да осигурим финансиране за техните инициативи и да ги популяризираме максимално.

Н.Д.: Градим устойчиви партньорства и с институциите, и с бизнеса. Участваме в Националния съвет по равнопоставеност, в работни групи, свързани с промени в законодателството. Добрата новина е, че все повече бизнес компании разпознават каузата ни и осъзнават конкретните икономически ползи от равнопоставеността.

Съществува ли равноправие между половете в България – според европейските регулации?

Н.Д.: Преди да се отговори на този въпрос, е важно да се кажат две не-ща – няма единно европейско законодателство по темата и не съществува общ европейски джендър мейнстриминг. Това е концепция за джендър сензитивни политики или по-просто –

да се следи и оценява как всяка една политика или закон се отразява специфично на жените и на мъжете. В този смисъл, на този въпрос няма конкретен отговор с „да” или „не”.

Г.К.: Съществува обаче възможност ЕС като юридическо лице да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Това означава, че всяка една държава членка на Съюза ще е задължена да спазва тази конвенция и да синхронизира законодателството си с нея. И тъй като Конвенцията се смята за фундаментален документ със своите редица мерки и препоръки за постигане на равнопоставеност, има шанс ЕС, а в това число и България, да напреднат изключително много по темата и да постигнем съвсем реално равноправие в страната ни. С ратифицирането на Конвенцията не само ще има единно европейско законодателство и регулации, но ще трябва да се въведе и вече споменатият джендър мейнстриминг, както и задължение да се събират различни данни, със сравнението на които ще може да се отговори напредваме ли в постигането на равнопоставеност.

Какви събития и инициативи предвиждате през тази година?

Н.Д.: Тази година БФЖ се концентрира върху три основни приоритета – работа с млади момичета за развиване на техните лидерски умения и потенциал, изграждане и развитие на женско движение в страната, както и създаване на устойчиви партньорства с бизнеса. Работим по различни проекти, по които имаме планирани обучения на учители и ученици по темата за равнопоставеността и вредата от стереотипите, основани на пола, академия за женски права, кампании за повишаване на чувствителността на обществото за проблема с насилието над жени и др.

 

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031