МИЛЕНА ДРАГИЙСКА: НАД 20% ОТ НАШИЯ РЪКОВОДЕН СЪСТАВ СА КАДРИ, ВЪРНАЛИ СЕ ОТ ЧУЖБИНАПредишна статия
ХРИСТО КУСЕВ: ВСЕКИ, КОЙТО ИМА МЕЧТА И ВЯРВА В СЕБЕ СИ И В НЕЯ – МОЖЕ ДА УСПЕЕ – КЪДЕТО И ДА ЕСледваща статия
Горещи новини

24/03/19

БЪЛГАРСКИТЕ БИЗНЕС ЛИДЕРИ - УВЕРЕНИ В СВЕТОВНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И С ОТГОВОРНОСТ КЪМ МЛАДИТЕ ХОРА У НАС

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия
Snimka6

Резултатите от проучването на PwC сред бизнес лидерите у нас и от кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“ бяха представени на специално събитие.

Тазгодишните резултати от проучването на PwC сред бизнес лидерите разкриват рекордно ниво на оптимизъм и вяра в световния икономически растеж. Това стана ясно по време на ексклузивното представяне на резултатите от проучването на PwC сред представителите на бизнеса у нас, част от 21-то ежегодно глобално проучване на PwC. Официалното събитие днес премина под надслов „Как да изградим доверие в бъдещите бизнес лидери“, като участие взеха водещи бизнес лидери и популярни личности, както и на Президента на Република България Румен Радев.

„Болшинството (цели 57%) от всички бизнес лидери по света вярват, че икономическият растеж ще се подобри през 2018 г. Скокът в промяната на нагласата е рекорден и се наблюдава за първи път, откакто се провежда проучването“, коментира Албена Маркова, съдружник Консултантски услуги за Югоизточна Европа в PwC България и модератор на събитието. За трета поредна година българските участници в допитването са по-оптимистично настроени от своите глобални колеги – цели 71% са убедени в подобрението на глобалния икономически ръст.

Очакванията на глобалните и българските бизнес лидери за ръста на собствените им компании обаче не са толкова позитивни, особено в средносрочен план, където прогнозите са по-умерени. И тази година геополитическата несигурност е заплаха номер едно за 84% от бизнес лидерите у нас. Опасността от кибер-заплахи и свързаните с човешките ресурси предизвикателства като наличност на ключови умения и промени в демографските характеристики на работната ръка са другите заплахи, които заемат челно място в проучването.

За първи път тази година като част от проучването българските бизнес лидери отговаряха и на въпроси за подготовката на младите кадри за бизнеса и задържането им у нас. Повече от половината от българските участници в допитването коментират, че за тях е донякъде или много трудно да привличат таланти с дигитални умения. В същото време значителна част виждат своята активна роля във формирането на качествена бъдеща работна сила – 70% от бизнес ръководителите вече работят с образователни институции, а още 5% планират да го направят през следващата година. Окуражаващ резултат е, че бизнесът вижда ясно важната си роля във формирането на разбиранията и плановете на младите хора за бъдещето им.

Кампанията “Твоите 25 причини да избереш България“, която PwC България осъществи във връзка с 25 г. дейност у нас, е именно в подкрепа на български млади таланти. Проектът се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и в партньорство с 27 водещи компании. В конкурса за есе участие взеха близо 1300 български студенти от 127 университета у нас и в чужбина. За първи път днес бяха обявени и 25-те победители, които ще получат стипендия, стаж и менторство за успешно развитие в България. Отличените бяха наградени и поздравени лично от Президента на Република България Румен Радев.

„Не съм се излъгал като виждам колко млади хора има тук, както и колко много представители на бизнеса и изкуството оказват своята подкрепа. Точно в момент, в който всички сме загрижени как да направим така че младежите да останат в България. Това е една конкретна и ясна стъпка с голям обществен отзвук“, подчерта президентът Румен Радев по повод подкрепата си към проекта.

Успешната кампания „Твоите 25 причини да избереш България“ ще прерасне в още по-мащабна инициатива, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник в PwC България. През април ще се състои първият по рода си аукцион, на който ще бъдат представени уникални картини, събрали
очертанията на ръцете на някои от най-успешните българи и обвързани по интересен начин с техните личности. Един от първите експонати в аукциона ще е картина с очертанието на ръката на Румен Радев и формулата E = mc², която лично Президентът дари на PwC за каузата.

„Масата (m) – това сте вие, младите хора, с вашите качества, а “c” e константа, която зависи най-вече от обществената система на образованието, на всички обществени слоеве в нашата страна като държава и от личните качества, упоритост, знания и умения, които ще придобият младите хора, за да могат да достигнат тази висока скорост в своя живот“, допълни Президентът Радев.

Допълнение към ексклузивното представяне на резултатите от проучването на PwC беше моноспектакъла на Георги Мамалев „За доверието, таланта и още нещо…“, подготвен специално във връзка с проучването на PwC България и кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“. Събитието днес привлече интереса на над 300 гости, сред които български бизнес лидери, обществени лица, медии и популярни личности.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Маркираните полета са задължителни. *

Facebook

Календар

март 2019
П В С Ч П С Н
« фев    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031